Timo Harju - kuka olen

Koulutus ja työ
Koulutukseltani olen diplomi-insinööri TKK:n teknillisen fysiikan osastolta, pääaineet teknillinen matematiikka ja tietojenkäsittely. Opiskelujen loppupuolella elätin itseäni toimimalla matematiikan tuntiassistenttina. Diplomityöni tein VTT:llä, missä valmistuttuani laskin kolmen vuoden ajan rakenteilla olevan Loviisan ydinvoimalan automaatio- ja turvajärjestelmien luotettavuuksia ja riskejä. Tämän jälkeen siirryin opettajaksi Kotkan teknilliseen oppilaitokseen, josta sittemmin tuli osa Kymenlaakson ammattikorkeakoulua. Viimeiset 25 vuotta toimin yliopettajana ja siinä ohessa kuuden vuoden ajan Matemaattis-luonnontieteellisen osaston johtajana. Pääasiassa opetin matematiikkaa ja tietokoneen ohjelmointia mutta alkuvaiheessa myös fysiikkaa ja elektroniikkaa. Ammattikorkeakoulu-urani päättyi eläkeiän saavutttamiseen. Noin 15 vuoden ajan tein sivutoimena tietokoneohjelmia Kymenlaaksossa toimivien puunjalostusyritysten tutkimusosastoille (mm. Tampella, Enso Gutzeit).

Urheilu
Urheilua olen harrastanut siitä lähtien, kun opin liikkumaan. Lähes kaikki mahdolliset lajit tulivat lapsena kokeilluiksi. Mieluisimmat olivat talvella hiihto ja kesällä yleisurheilu. Noin 10-vuotiaana tavoitteina oli tulla yhtä hyväksi seiväshyppääjäksi kuin Eeles Landström ja yhtä hyväksi hiihtäjäksi kuin Veikko Hakulinen. Näistä tavotteista kumpikaan ei toteutunut. Menin 16-vuotiaana Kuusankosken Urheiluseuran järjestämälle suunnistuskurssille, kun hiihtoleirillä kouluttaja oli kertonut, että "suunnistus on hiihtäjän hyvä kesäharjoittelumuoto". Ja kahden vuoden kuluttua siitä oli tullut päälaji. Aloitin siis Kuusankosken Urheiluseurassa, parhaista vuosistani pääosan edustin Helsingin NMKY:tä ja viimeiset Vehkalahden Veikkoja, jonka jäsen olen yhä. Jonkin verran on vuosien varrella tullut menestystäkin: ankkuroitu Jukolan Viestin voitto (VeVe 1983) ja Tiomilan kakkossija (HNMKY 1976), maajoukkuedustuksia, noin 30 SM-mitalia, joista pääsarjassa kaksi henkilökohtaista voittoa, yksi hopeasija sekä kaksi viestimitalia, veteraanien MM-kisoissa kaksi kultaista ja kaksi himmeämpää mitalia, muutama rastiviikon voitto ikämiessarjoissa (O-ringen, Fin5, Kainuu), joitakin kansallisten hölkkäkisojen voittoja, laskematon määrä kansallisten ja kansainvälisten suunnistuskisojen palkintosijoja.

Tulospalvelu
ATK-perustaisen tulospalvelu-urani ensimmäinen kilpailu oli etelä-Kymenlaaksossa järjestetty kolmas FIN5-suunnistusviikkoviikko 1986, johon minut pyydettiin tulospalvelun vetäjäksi. Tietokoneet, ohjelma ja kaksi atk-ammattilaista tuli Nixdorfilta, minun tehtäväni oli muiden resurssien hankinta, henkilöstön rekrytointi ja koulutus sekä tulospalvelun johtaminen.
Pekka Pirilän ohjelmiin tutustuin vuonna 1988 ja käytin ensimmäisen kerran samana vuonna VeVe:n kansallisissa. Siitä lähtien olen toteuttanut Pekan ohjelmilla tulospalvelun useassa sadassa kilpailussa. Lajeina ovat olleet ainakin suunnistus eri muodoissaan, hiihto, ampumahiihto, juoksu, triathlon, avantouinti ja soutu. Olenpa laskenut tulokset mäkihypyssäkin, mutta siihen kirjoitin ohjelman itse.
Kolme kertaa olen ollut Jukolan viestissä IT-valiokunnan johtaja, kolme kertaa vastannut tulospalveluverkosta ja lisäksi muutaman kerran ollut paikalla tukihenkilönä. MM-tasolla olen toteuttanut tulospalvelun pyörä-, ampuma- sekä sotilassuunnistuksessa ja PM-tasolla maastojuoksussa sekä sotilaiden ampumasuunnistuksessa. Fin5-suunnistusviikkoja on ollut kolme ja eri lajien SM-kisoja joitakin kymmeniä.

Etusivulle